Gå till innehåll

Styrketräning för äldre

Ofta kopplar man åldersrelaterad ohälsa till hjärt- kärlsjukdomar och cancer, men faktum är att den absolut främsta orsaken för åldersrelaterad ohälsa är förändringar i rörelseapparaten – i skelett och muskulatur.

Muskulaturen kan betraktas som kroppens allra största organ. Den utgör 40-50 % av kroppsmassan även hos en otränad person, och är med andra ord ett stort och viktigt kroppsorgan. Dessvärre tappar man mellan 20- och 80-årsåldern i genomsnitt ca 40 % av befintlig muskelmassa, varav 30 % försvinner mellan 50- och 80-årsåldern. Denna minskning får givetvis en betydande negativ effekt för hälsa och livskvalitet.

Styrketräning medför att man kan behålla styrkan och muskelmassan. Forskningen har även visat att man med hjälp av styrketräning kan påverka  andra underliggande mekanismer bakom åldrandet och bromsa de negativa processer som den ger (läs mer under fliken Medicinsk träning)! Vetenskapen har visat att man till och med kan återfå förmågor som man trott man redan hade har förlorat. Det är dock viktigt att påpeka att olika typer av träning påverkar olika organsystem i kroppen och ger olika typer av förändringar.

Under de senaste åren har forskningen visat att en specifik typ av träning – power training (progressiv power training, high velocity recistance training) är särskilt effektiv och gynnsam för att förhindra de negativa åldersrelaterade effekterna. Träningsformen kallas ”Senior Power Training, och OS Kliniken erbjuder denna form av träning i samarbete med TräningsKompaniet. Träningen är individuellt utformad avseende ålder, kön, tidigare tränings vana, fysiskt utgångsstatus, anatomiska förutsättningar och aktuellt hälsostatus. Hör gärna av dig för mer information.