Gå till innehåll

Ortopedisk medicin

Ortopedisk medicin är ett internationellt specialistområde inom sjukgymnastik/fysioterapi för subakut och långvarig mekanisk- och/eller smärtproblematik. Den strävar efter en noggrann och specifik diagnostik och behandling av rörelseorganens dysfunktionsproblem, skador och sjukdomar från t ex ryggraden, diskar, leder, ligament och muskulatur.

Det som utmärker Ortopedisk medicin är en systematisk och mycket noggrann undersökning som leder till en strukturdiagnos (vilken vävnad är det som smärtar?). Efter en korrekt och säker diagnos behandlas skadan med olika tekniker.

Bland behandlingsmetoderna kan nämnas specifik ledmobilisering av bl a rygg och nacke, stretch och töjning av stram och spänd muskulatur, individuellt diagnosanpassad funktionell träning, olika tejptekniker osv.

Behandlingen planeras i samråd med patienten och baseras på den senaste forskningen, undersökningsfynden och individuella förutsättningar. Åtgärderna kan bl a vara smärtlindrande, rörlighetsökande eller stabiliserande. Det huvudsakliga målet med behandlingen är att avlägsna/lindra smärta, förbättra funktion samt förebygga återfall av skadan/besvären.